Cercar

Inici -> Actualitat

L'Ajuntament llança una nova app emmarcada en el projecte Platges segures

14 de juliol de 2020

L'app permetrà als banyistes conèixer el grau d'ocupació de les platges abans de desplaçar-s'hi, l'estat i la qualitat de les aigües, i tenir a mà tota la informació sobre mesures de seguretat.

app platges

Un equip multidisciplinar Smart City Palma, integrat per la Fundació Turisme 365, l'Institut Municipal d'Innovació (IMI), l'Àrea de Medi Ambient i Platges; l'empresa IBE, de coordinació de vigilància de les platges, i l'empresa ESRI Spain han treballat en un temps rècord perquè es disposi de l'app.

L'app i el projecte pilot estan alineats amb les recomanacions del programa estatal Destinacions turístiques intel·ligents i permeten al banyista contribuir de forma activa a millorar la informació i, per tant, la seguretat, de forma amable a les platges.

Palma, 13 de juliol. L'Ajuntament de Palma llança una nova app mòbil per a conèixer el grau d'ocupació de les platges, estar informats de les noves mesures de seguretat i de distanciament social, conèixer l'ocupació de zones accessibles, l'estat de les banderes i el de la qualitat de les aigües.

La regidora de Turisme, Sanitat i Consum, Elena Navarro, ha destacat la importància de la corresponsabilitat entre l'Administració i la ciutadania per a aconseguir platges segures d'una manera amable". Navarro ha agraït la col·laboració de l'Associació Hotelera de Palma i de la Platja de Palma, que distribuiran fulletons i cartells per a difondre-hi l'app entre els visitants.

La nova app s'ha presentat a l'Hotel Iberostar Cristina de la Platja de Palma. La presentació ha comptat amb la presència de la regidora de Turisme, Sanitat i Consum, Elena Navarro; el regidor d'Economia, Hisenda i Innovació, Adrián Garcia; el tinent de batle de Medi Ambient i Benestar Animal, Ramon Perpinyà, i el responsable de l'Smart City, Tomeu Crespí. A l'acte, també hi  han assistit els representants de l'empresa Esri Spain, que ha col·laborat en el disseny de l'app: Álvaro Martin Pazos (gerent de Sector Públic) i el responsable territorial d'Esri, Kevin Bidon-Chanal Badia; així com el gerent de la Fundació Palma 365, Pedro Homar, i la directora general de Turisme, Maribel González.

Adrián Garcia ha explicat que "avui presentam una solució a una necessitat sobrevinguda, que és el control d'ocupació a les platges, amb una gran dosi d'intel·ligència aplicada. Aquesta app és un exemple d'impuls tecnològic que, combinant la xarxa wifi de la Platja de Palma amb el projecte de platges segures, passa per la promoció en l'aplicació de tecnologies i facilita la connectivitat".

La nova app permetrà als banyistes col·laborar de manera responsable enregistrant la seva estada a la platja de manera voluntària i anònima des del mòbil, contribuint així de forma activa que aquests espais siguin segurs de forma amable.

El tinent de batle de Medi Ambient i Benestar Animal, Ramon Perpinyà, ha explicat que, amb les ocupacions recomanades, es creen quatre nivells: menys de 30% d'ocupació, nivell verd; del 30% al 60%, nivell groc, es manté la seguretat; més del 60%, nivell taronja, risc d'arribar a superar l'ocupació; més del 90%, nivell vermell, en què se'n demanarà el tancament i, per tant, que els ciutadans triïn una altra platja en lloc d'anar-hi.

Perpinyà ha destacat que "el comportament de la ciutadania ha estat molt bo; no hi ha hagut cap problema ni avís de risc" i "l'esforç que feim tots per a  poder tenir platges més segures i que els visitants hi venguin".

Així, el sistema recull en temps real les visites registrades amb l'app. La suma total de les visites ajudarà a visualitzar com la tecnologia pot ser una aliada comuna entre l'Administració i la ciutadania responsable. La visita només es pot registrar quan la persona usuària està a menys de 50 m de la platja i, una vegada abandonat aquest espai, es pot desactivar de forma voluntària, o bé automàticament.

La informació del grau d'ocupació estarà actualitzada gràcies a un sistema tecnològic integrat i a la coordinació dels responsables de vigilància, que n'actualitzen les dades durant tot el dia, indicant les ocupacions; baixa, mitjana, alta i molt alta.

L'app estarà disponible en català, castellà, anglès i alemany i ha estat desenvolupada per diferents àrees municipals, que han creat un equip multidisciplinar Smart City Palma, integrat per: Fundació Turisme 365, l'Institut Municipal d'Innovació (IMI), l'Àrea de Medi Ambient i Platges; l'empresa IBE, de coordinació de vigilància de les platges, i l'empresa ESRI Spain, que han treballat en un temps rècord.

Objectius:

1. Informar sobre la corresponsabilitat dels usuaris i afavorir-la posant a disposició del ciutadà i el turista una solució (app mòbil) que els permeti contribuir-hi de manera responsable indicant la seva visita a la platja per a fer de les platges un espai amable i segur alhora.

2. Informar de les regulacions locals derivades del covid-19 complint el pla de transició a la nova normalitat.

3. Informar de les ocupacions màximes recomanades a les platges de Palma per part de l'Ajuntament i incentivar així una mobilitat segura i accessible a les platges.

4. Millorar la gestió municipal i dels sistemes de vigilància de la platja.

5. Millorar la gestió dels efectius municipals sobre la base de la visualització i l'explotació de la informació a temps real.

6. Avaluar aquest pla pilot com a solució de futur per a controlar ocupacions i informar de la seguretat a les platges de la ciutat de Palma.

7.Desenvolupar una metodologia comuna amb un plafó d'informació integrat. Aquests plafons es construiran a partir de la informació rebuda de l'ús de l'app mòbil i de la disponible d'altres tecnologies ubicades a la platja (sensors, wifi, etc.).

Destinació Turística Intel·ligent i destinació segura

L'estratègia municipal en matèria de seguretat de la destinació passa per una direcció basada en la informació i la tecnologia, la confiança amb la responsabilitat ciutadana i la millor gestió d'efectius municipals. Aquesta app i el projecte pilot Platges segures estan alineats amb les recomanacions i les obligacions del BOE derivades de la crisi sanitària del covid-19, el programa estatal de Destinacions turístiques intel·ligents, el Manual de l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), en el qual s'estableix el protocol i les recomanacions de seguretat per a les platges, i la UNE 13009, de gestió de platges. L'Ajuntament de Palma està treballant amb tots els agents cívics i la cadena de valor del sector turístic per a garantir la seguretat de la nostra destinació. Les noves realitats socials, econòmiques i turístiques a les quals ens enfrontarem en els pròxims anys requeriran que Palma i totes les destinacions turístiques adaptin les seves estratègies turístiques en el marc del programa estatal deDestinacions turístiques intel·ligents (DTI). Les destinacions hauran de liderar i crear potents aliances amb eines tecnològiques avançades basades en el tractament i l'explotació de dades de la destinació, l'anàlisi geoespacial, l'ocupació en temps real dels espais públics i, en definitiva, el desenvolupament d'intel·ligència de destínació

 Descàrrega de l'app:

Link Android - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.playas.palma

Link IOS - https://apps.apple.com/us/app/id1522274113

Data darrera modificació: 14 de juliol de 2020

© Ajuntament de Palma - SmartOffice Plaça de Cort 1. 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226 · Atenció telefònica: 010
Correu electrònic: smartoffice@palma.cat