Cercar

Inici -> Actualitat

Palma s'integra a la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents

3 de juny de 2013

Amb la creació de la SmartOffice, l'Ajuntament de Palma convertirà la ciutat en una SmartCity

Logo SmartCity Palma

Palma, 1 de juny de 2013.- El tinent de batlia d'Economia, Hisenda i Innovació, Julio Martínez, acompanyat pel coordinador d'Hisenda i gerent de l'Institut Municipal d'Innovació, José Antonio García Bustos i el tècnic d'Hisenda, Joaquín Inarejos, ha anunciat avui que la Junta Directiva de la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents (RECI), ha aprovat la incorporació de Palma com a nou membre d'aquesta xarxa. Aquesta adhesió es formalitza després de complir Palma els requisits exigits per la RECI entre els quals destaca el de disposar d'unes línies d'actuació estratègica que afavoreixen la innovació i les noves tecnologies per a desenvolupar una ciutat intel·ligent.

Julio Martínez ha concretat que "ha d'entendre's com a ciutat intel·ligent el desenvolupament d'un model de gestió de ciutat on la incorporació de la innovació i les noves tecnologies (TIC) permetin una ciutat amb més progrés econòmic, social, empresarial, sostenible i de millora de la qualitat de vida dels ciutadans de Palma".

El portaveu de l'equip de govern ha explicat que "l'adhesió a la RECI constitueix un pas més dins la política que va venir desenvolupant el consistori palmesà al llarg del passat any i que s'ha concretat en actuacions com la posada en funcionament d'una nova web que incorpora la seu electrònica perquè els ciutadans puguin informar-se o realitzar determinats tràmits les 24 hores amb l'Ajuntament actuant en operabilitat amb altres administracions. Així mateix, es disposa del sistema e-dictes, que permet consultar el tauler d'anuncis des del mateix habitatge dels ciutadans o al seu lloc de treball i hem desenvolupat diversos projectes tendents a modernitzar la base de dades municipal a través de xarxes socials i de les noves tecnologies de la comunicació".

No obstant això, Julio Martínez ha recordat que en l'actualitat, "la base de dades municipal es troba en un entorn obsolet, proper al 55%, que no permet comunicar amb l'entorn web ni amb els nous dispositius, per la qual cosa s'estan creant noves aplicacions que facin compatible la informació amb els nous dispositius. A través del desenvolupament d'aquestes aplicacions tecnològiques, els ciutadans ja poden realitzar gestions com obtenir el certificat de resident mitjançant un smartphone, servei de notificacions de les OAC, ITE Express, servei de Bicipalma, signatura electrònica en la tramitació d'expedients, inspecció d'ocupació de terrasses i d'altres".

El tinent de batlia d'Economia i Innovació ha posat especial èmfasi que el desenvolupament d'aquesta ciutat intel·ligent ha de ser vist com una proposta fonamental de col·laboració publicoprivada que Cort fomentarà facilitant totes les inversions que es desenvolupin en aquest sector "tal com hem pogut comprovar recentment quan el batle de Palma, Mateo Isern, anunciava que Mallorca serà l'illa de la Mediterrània amb millor dotació d'infraestructures en fibra òptica o que Palma serà una de les primeres ciutats que disposarà de cobertura 4G".

Creació de la SmartOffice. El passat mes de març, l'Ajuntament de Palma va constituir la SmartOffice, oficina de caràcter multidisciplinari que té com a objectiu convertir Palma en una SmartCity, desenvolupant actuacions que permetin potenciar l'aplicació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per a aconseguir l'objectiu proposat de modernitat. La SmartOffice depèn de l'Àrea d'Economia i Hisenda i Innovació i està presidida pel gerent de l'IMI, José Antonio García Bustos.

Amb això, ha assenyalat el tinent de batlia d'Economia i Innovació, "la SmartOffice es converteix en un fòrum de diàleg intern entre l'Ajuntament de Palma, els organismes autònoms i les empreses municipals per a intercanviar experiències promocionant la innovació cap a l'exterior del consistori, cap a la ciutat. En definitiva, crear un canvi de mentalitat a l'Ajuntament".

La SmartOffice possibilita la creació de dues oficines de recollida de propostes que puguin realitzar els diferents actors que treballen dins el camp de les noves tecnologies, així com empreses, universitat i ciutadans en general que desitgin aportar els seus coneixements.

Per això,es constitueixen dues oficines físiques a la Regidoria d'Hisenda de Santa Eulàlia i a PalmaActiva, una de virtual, web a través de l'enllaç "idees i propostes" i l'adreça de correu electrònic smartoffice@palma.es.

Els beneficis que Palma s'hagi integrat en la RECI són notables ja que aquesta adhesió permetrà a Palma captar fons europeus per al desenvolupament de solucions a nivell tecnològic com aplicacions mòbils i plataformes de gestió d'infraestructures urbanes. L'acceptació en aquesta Xarxa suposa un recolzament a un dels objectius d'aquest equip de govern ja que es reconeix que està treballant en la senda correcta per la modernitat de la imatge de marca "Palma de Mallorca".

Data darrera modificació: 6 de juny de 2013

© Ajuntament de Palma - SmartOffice Plaça de Cort 1. 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971225900 - 630308226 · Atenció telefònica: 010
Correu electrònic: smartoffice@palma.cat